knippen

Behandelingen
Bij Marjoleins Trimsalon zijn verschillende behandelingen en modellen mogelijk.  Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd om honden te modelleren volgens hun rasstandaard. Bepaalde rasstandaards zijn echter zo arbeidsintensief om te onderhouden dat sommige eigenaren liever voor het ‘huismodel’ kiezen. Aangezien bijna alles mogelijk is bij Marjoleins Trimsalon horen wij graag uw wensen.

Welke behandelingen het beste bij uw hond passen, hangt geheel af van het type hond: langhaar, korthaar, ruwhaar enzovoort. Hieronder volgen korte toelichtingen van de diverse behandelingen:

Plukken
De ruwharige vachten bestaan uit een bovenlaag (de dekharen) en een onderlaag (de onderwol). Bij het plukken worden de dekharen eruit ‘geplukt’ met de hand of met behulp van een trimmes. Dit gebeurt alleen wanneer de vacht plukrijp is waardoor de hond dus geen ongemak ondervindt bij de behandeling. De hond wordt tot op de onderwol geplukt. Een hond wordt gemiddeld twee tot drie keer per jaar geplukt.

Strippen
Strippen werkt in principe op dezelfde manier als plukken. Alleen wordt bij het strippen niet de gehele bovenlaag geplukt. Bij deze methode plukken we telkens maar de helft van de dekharen. Op deze manier behoudt de hond altijd een nette de vacht met een natuurlijke look. Een hond wordt gemiddeld drie tot vier keer per jaar gestript.

Effileren
Met effileren wordt er bedoeld dat door middel van een enkel getande of dubbel getande schaar de vacht ingekort of uitgedund wordt naar het gewenste model. Op deze manier behoudt de vacht zijn natuurlijke uiterlijk.

Effileer honden zijn o.a.: Engelse Cocker Spaniels, Golden Retrievers, Maltezers en de Shih Tzu’s.

Ontwollen/ ruibehandeling
Ontwollen/ruibehandeling werkt het best op het moment dat de hond veel haren verliest, dus volop in de rui is. Met deze behandeling wordt zoveel mogelijk de losse onderwol verwijderd. Losse onderwol wordt verwijderd door de hond een goede kambeurt en een bad te geven. Tijdens het drogen wordt de loszittende onderwol er door een krachtige waterblazer uitgeblazen.
Zeer geschikt voor o.a.: Berner Sennenhonden, Newfoundlanders en Herdershonden. Ook kunnen kortharige rassen baat hebben bij deze behandeling, denk hierbij o.a. aan: Jack Russels en Labradors.

Kammen/borstelen
Hierbij wordt de vacht met verschillende kammen en borstels verzorgd en wanneer nodig is ontklit. Bij het kammen en/of borstelen wordt de vacht laag voor laag behandeld. Een goede kam- en/of borstelbeurt kost meer tijd dan de meeste mensen denken.

Helaas zien we vaak baasjes die te oppervlakkig borstelen. Hierdoor lijkt de vacht goed onderhouden, maar in de ondervacht ontstaat al snel vervilting met alle gevolgen van dien.

Scheren
Bij het scheren wordt er gebruik gemaakt van een professionele tondeuse. De vele scheerkoppen met verschillende lengtes kunnen ervoor zorgen dat de vacht geoptimaliseerd wordt. Om een mooi model te creëren wordt er vaak ook gebruik gemaakt van de techniek ‘effileren’.
Voorbeelden van rassen die o.a. geschoren kunnen worden: Maltezers, Shih Tzu’s, Boomers en Lhasa Apso.

Nagels knippen
Tijdens de trimbeurt controleren we ook altijd de nageltjes. Wanneer nodig worden deze uiteraard ook geknipt. Denkt u dat het tussen de trimbeurten door nogmaals nodig is, mag u altijd even langs komen.

Voor vaste klanten is het langskomen voor de nageltjes en het vrijknippen van de ogen een kosteloze extra service.

Knippen

Bij het knippen wordt de vacht ingekort en gemodelleerd tot het gewenste model door middel van een schaar.